روزنوشتهای خانم نئاندرتال

روزنوشتهای خانم نئاندرتال و فقط همین!

روزنوشتهای خانم نئاندرتال

روزنوشتهای خانم نئاندرتال و فقط همین!

دریاچه ارواح مازندران؛ جذاب و حیرت‌انگیز

اگر بشنوید در نقطه‌ای در ایران زمین،  در سرسبزترین و حیرت‌برانگیزترین استان شمالی این سرزمین، دریاچه‌ای در حال  حیات است که تمام اهالی این خاک و بوم، آن را با نام دریاچه ارواح  می‌شناسند چه احساسی خواهید یافت! از نامش خواهید ترسید یا به سمتش خواهید  شتافت؟ 

دریاچه ارواح

در استان سرسبز و سرشار از زیبایی مازندران، در یکی از اسرارآمیزترین  مناطق شهرستان نوشهر، جایی که سکوت فرمان‌روایی می‌کند در میان حلقه‌ای از  درختان تنومند و بلندقامت، دریاچه‌ای آبی، زلال، بکر به نام دریاچه ارواح  با صندوقچه‌ای بزرگ که قفل‌هایی قدیمی از آن محافظت می‌کند و افسانه‌هایی  کهن را در دل خود جای داده، پنهان شده است. با مجله دلتا همراه باشید تا با این دریاچه شگفت‌انگیز آشنا شوید.

از لحاظ موقعیت جغرافیایی، این دریاچه در ناحیه ممرز یا ملا کلا واقع  شده است و اگر در نقشه به دنبالش بگردید آن را با همین نام پیدا خواهد کرد.  اما اگر در افسانه‌ها و بر سر زبان‌ها در جستجوی رد و نشانی از این دریاچه  باشید نام دریاچه ارواح را خواهید شنید.

دریاچه ارواح مازندران

چرا این دریاچه را با نام دریاچه ارواح می‌شناسند؟

این دریاچه شگرف، پناهگاه تعداد قابل توجهی از درختان مرده است. بدون شک  تمام موجودات زنده روزی مرگ را تجربه خواهند کرد. درخت‌ها موجوداتی زنده  هستند چون رشد می‌کنند گرچه که از حرکت بی‌بهره باشند. بنابراین درخت‌ها  نیز مرگ را تجربه خواهند کرد اگرچه به شکلی دیگر. پس از مرگ درختان از  آن‌ها در عالم هستی تنه‌هایی باقی می‌ماند که گاه ممکن است در میان  دریاچه‌ای قرار داشته باشند. این تنه‌ها، که قدری از آن از سطح آب دریاچه  بیرون زده است بیشتر شبیه ریشه‌های درختان هستند و شاید در نگاه اول این  تصور را در ذهن ایجاد کنند که درختانی به صورت برعکس قرار گرفته‌اند.

دریاچه ارواح آبی زلال و شفاف دارد و همین شفافیت  منحصر به فرد سبب شده است که آب در این دریاچه درست مثل آینه رفتار کند و  بر رمز و راز این دریاچه بیش از پیش اضافه کند و تبدیل به یکی از زیباترین جاذبه های توریستی مازندران شود.

دریاچه ارواح نوشهر

همچنین دریاچه ممرز یا ملا کلا، همان طور که اشاره شد؛ در حلقه‌ای از  درختان بلندقامت و سر به فلک کشیده با تنه‌هایی قطور و سن و سالی به قدر  قرن‌ها با شاخ و برگ‌هایی در هم فرورفته قرار گرفته است. جنگلی سبز و سرشار  از شگفتی که اتفاقاً دسترسی به آن برای ما آدم‌ها کار آسانی به شمار  نمی‌رود و به همین دلیل رفت و آمد کمتری در آن به چشم می‌خورد.

در واقع، تنه‌های درختان مرده، سکوت و شکوه جنگل و آبی زلال و شفاف  دریاچه؛ هر سه در کنار هم قرار گرفته‌اند و تصویری اسرارآمیز و وهم‌آلود  ایجاد کرده‌اند.

پیشنهاد مطالعه: برای مطالعه مطالب بیشتر درباره مکان‌های دیدنی ایران، “جنگل ابر، جنگلی در میان اقیانوس ابرها” را در مجله گردشگری دلتا مطالعه کنید.

همچنین بخوانید:

فرزند زیبای زلزله در دل روستای چورت 

دریاچه الیمالات، نگین مازندران 

دریاچه و باغ هنر، جاذبه گردشگری جدید تهران 

نایبند، ماسوله‌ای سرسبز در دل کویر 

قلعه هزار درب ایلام، از شگفت‌آورترین پادگان‌های دوره ساسانی 

با مجله گردشگری دلتا همراه باشید .

میمند، روستایی ۱۲ هزارساله در دل صخره ها

در هر کدام از استان‌های ایران  روستاهایی وجود دارند که به علت داشتن یک پارامتر برجسته مورد توجه مردم  ایران و جهان قرار گرفته‌اند. استان کرمان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و  یکی از روستاهای حیرت‌انگیز خود را به جهانیان معرفی کرده است. روستای  میمند به دلیل قدمت و سبک خانه‌هایش از آن دسته جاذبه‌هایی است که هر چه  درباره‌اش بگوییم کم است. 

روستای میمند

روستای میمند در شهر بابک استان کرمان و در ارتفاع  ۲۲۴۰ متری از سطح دریا قرار دارد. این روستا به دلیل وجود صخره‌های زیاد در  کوه‌هایش که به دست انسان‌ها کنده شده‌اند، به روستای دست‌کند میمند نیز  شهرت دارد. با مجله دلتا همراه باشید تا با این روستای خارق‌العاده آشنا شوید.

 

روستای میمند کرمان

تاریخچه روستای میمند

بیست سال پیش باستان‌شناسان، عمر این روستا را ۱۲ هزار سال تخمین زدند.  آن‌ها برخی نقوش و سفال‌ها را مربوط به شش تا ده هزار سال قبل دانسته‌اند.  چیزی که در این روستا بسیار جالب توجه است استحکامات دفاعی این منطقه است.  همین توانمندی دفاعی بر اساس سبک ساخت روستا سبب شده تا میمند در طول تاریخ  از حملات جدی دشمنان در امان بماند.

این‌که روستای میمند به دست کدام مردم و از چه قومی کنده شده است را  هنوز هیچ‌کس نمی‌داند. حتی مشخص نیست که علت این نوع خانه‌سازی در دل  صخره‌ها چه بوده است. با این وجود این روستا یکی از شگفت‌انگیزترین مقاصد ایرانگردی به شمار می‌رود.

تاریخچه روستای میمند

چه چیزهایی در میمند می‌بینیم؟

آن‌چه در میمند بسیار جلب توجه می‌کند ساختار و شکل خانه‌ها است.  خانه‌ها را در دل کوه‌ها و صخره‌ها کنده‌اند، بدون آن‌که به خاک و آب و خشت  و آجر احتیاج داشته باشند.

در هر اتاق یک طاقچه کنده شده تا روی آن وسایل مختلف گذاشته شود. در این  نوع معماری نام خانه‌ها را کیچه می‌گویند. کیچه‌ها از یک تا چند اتاق  تشکیل شده‌اند و دارای اصطبل هستند. هر خانه دارای یک ورودی مشترک است که  اتاق‌ها به آن وصل می‌شوند. جالب است بدانید وجود آتش و تهیه غذا در اتاق  موجب عایق‌بندی آن‌ها شده و این امر عمر اتاق‌ها را بیشتر کرده است.

پیشنهاد مطالعه: برای آشنایی بیشتر با زیبایی‌های ایران، “تنگه براق، شکافی عمیق تا بهشت فارس” را در مجله گردشگری دلتا بخوانید.

همچنین بخوانید:

قلعه ۶ هزار ساله در کرمان! 

جیرفت، کالیفرنیای ایران! 

چغازنبیل؛ پله پله تا ملاقات خدا 

داروخانه طبیعی ایران کجاست؟ 

سرزمین آلوچه! 

با مجله گردشگری دلتا همراه باشید .

جنگل ابر، جنگلی در میان اقیانوس ابرها

طبیعت چهره‌های متفاوت و در عین حال  زیبایی دارد که در بسیاری از نقاط زمین، هوش از سر انسان می‌برد و حسی  وصف‌ناپذیری به‌وجود می‌آورد. یکی از تصویرهای بی‌نظیر در شاهرود سمنان جا  خوش کرده و به جنگل ابر مشهور شده است. زیبایی و در عین حال قدرت طبیعت را  می‌توانید در فراز اقیانوس ابرهای این جنگل ببینید و غرق لذت شوید.

جنگل ابر

جنگل زیبا و تماشایی ابر که شبیه به  اقیانوسی در دل جنگل است، از جمله قدیمی‌ترین جنگل‌های هیرکانی روی زمین  شناخته می‌شود. این جنگل گونه‌های نادر، کمیاب و زیبای گیاهی و جانوری  زیادی را در خودش جای داده که تماشای هر یک از آن‌ها تجربه‌ای جذاب و  لذت‌بخش است. با مجله اینترنتی دلتا همراه باشید.

جنگل ابر وسعتی در حدود ۳۵ هزار هکتار  دارد و ادامه جنگل‌های سرسبز و دیدنی شمال است و زیبایی شمال کشور را در  شاهرود تداعی می‌کند. در جنگل رازآلود ابر، جاذبه های توریستی فراوانی وجود دارد که تماشای هر یک از آن‌ها، شما را بیشتر سر ذوق  می‌آورد. شهرت این جنگل وسیع تنها به‌خاطر ثروت منابع طبیعی، گیاهان و  درخت‌های کهن‌سالش نیست، جنگل ابر صحنه‌ نمایش یکی از جذاب‌ترین پدیده‌های  ایران است. از فراز این جنگل که نظاره کنید، دریایی خامه‌ای از شیطنت ابرها  می‌بینید که درخت‌ها به حاشیه‌ آن پناه برده‌اند و منتظر امواج لطیفش  هستند. جنگل ابر شاهرود نمایی بی‌نظیری از قرار گرفتن زمین در یک قدمی  آسمان است.

جنگل ابر شاهرود

دالان بهشت ؛ تحقق یک رویا

یکی از دیدنی‌ها که حتی فقط با شنیدن  نامش، دل آدم آب می‌شود، دالان بهشت است. وقتی در این منطقه، از کوه رستم  عبور کنید، دالان بهشت با درختان انبوه و در هم گره خورده نمایان می‌شود.  جایی که با درختان زیبا و پوشش گیاهی خاص شبیه به رویایی دور است که حالا  جلوی چشم‌تان نمایان شده است!

جنگل ابر ، دالان بهشت

چشمه ترش و چشمه قطری؛ چشمه‌سارهای جنگل ابر

از دیگر دیدنی‌های این مکان، چشمه‌های  فراوان و زیبای این منطقه هستند. یکی از موهبت‌های الهی و زیبایی‌هایی که  طبیعت با سخاوت به انسان بخشیده، چشمه ترش و چشمه قطری نام دارد. این دو  چشمه که از دل زمین می‌جوشند و در این جنگل وجود دارند، می‌توانند مکانی  مناسب برای اتراق و لذت بردن از صدای دل‌نشین و خنکای بی‌نظیر آب باشند.  تلاقی جنگل با این چشمه‌سارها، تصویری بی‌نظیر ایجاد می‌کند که تماشای آن  روحی دوباره را به شما می‌بخشد.

چشمه‌سارهای جنگل ابر

پیشنهاد مطالعه: “قلعه فلک الافلاک، شاهکار معماری در لرستان” را در مجله گردشگری دلتا مطالعه کنید.

همچنین بخوانید:

هسل، مردابی رنگارنگ در چالوس 

چغازنبیل؛ پله پله تا ملاقات خدا 

دارابگرد فارس، یادگار داریوش کبیر 

روستای ایستا، روستایی که زمان در آن متوقف شده است 

در فصل آلودگی هوا کجا سفر کنیم؟ 

با مجله گردشگری دلتا همراه باشید .

قلعه فلک الافلاک، شاهکار معماری در لرستان

قلعه تاریخی فلک افلاک که به نام دژ  شاپور نیز معروف است یکی از جاذبه‌های تاریخی استان لرستان است که از دوران  حکومت ساسانیان تا به امروز به جا مانده است و در حال حاضر به عنوان یکی  از آثار ملی ایران ثبت شده است.

قلعه فلک الافلاک

زمان ساخت دقیق قلعه فلک الافلاک مشخص نیست اما برخی  ساخت سازه اولیه بنا را به دوران حکومت شاپور اول در قرن سوم میلادی نسبت  می‌دهند. قلعه‌ای که با معماری شگفت انگیز خود به خوبی توانسته گرشگران  داخلی و خارجی را به تماشای خود بکشاند، سازه‌ای با تاریخی شنیدنی و ابهتی  وصف نشدنی. این قلعه در طول زمان نام‌های مختلفی داشته است، دژ شاپور، کاخ  اتابکان، دوازده برجی و …اما از زمان حکومت قاجار به بعد نام فلک افلاک روی  این بنا گذاشته شد که در ادامه دلیل نام‌گذاری آن را هم توضیح می دهیم. با  مجله دلتا همراه باشید تا باهم سری به این قلعه تاریخی بزنیم.

قلعه فلک الافلاک لرستانقلعه  فلک الافلاک به روی یکی از تپه‌های بلند شهر خرم آباد جایی در مقابل شهر  ساخته شده است. معماری خاص بنا، عظمت و اهمیت استراتژی این دژ همواره از  ویژگی‌های اینجا بوده است. بنایی که زمانی محل حکومت آل حسنویه و گنجور  بوده است. دورانی که به قرن چهارم باز می‌گردد. در این قلعه حکومت‌های  دیگری با نام اتابکان لر کوچک و والیان حکومت کردند. از اینجا در طول تاریخ به عنوان خزانه حکومت، پادگان و زندان نیز استفاده شده است.
دیوارهای قلعه بسیار بلند هستند تا جایی که بلندترین دیوار آن چیزی حدود ۲۳  متر ارتفاع دارد. فلک الافلاک در زمینی به اندازه حدودی پنج هزار متر مربع  با شکل هشت ضلعی نامنظم ساخته شده است. برای ساخت قلعه افلاک از مصالحی  چون سنگ، خشت و گچ و آهک استفاده شده است.

معماری قلعه فلک الافلاکیکی دیگر از جذابیت‌های قلعه فلک الافلاک که آن را بیش از پیش نزد علاقه‌مندان‌ به ایرانگردی محبوب کرده است، تماشای منظره فوق‌العاده شهر خرم آباد آن هم در شب است.  اطراف قلعه مملو از پرتگاه‌های وهم‌انگیز است که راه رسیدن به این قلعه را  سخت می‌کنند، از همین رو چنین اسمی روی این سازه باستانی گذاشته‌اند. فلک  الافلاک، یعنی بالاترین آسمان، جایی که رسیدن به آن سخت و دشوار است.

پیشنهاد مطالعه: “قلعه هزار درب ایلام، از شگفت‌آورترین پادگان‌های دوره ساسانی” را در مجله گردشگری دلتا بخوانید.

همچنین بخوانید:

هلند کوچک ایران 

هسل، مردابی رنگارنگ در چالوس 

متمدن‌ترین روستای ایران، بهشت عاشقان محیط‌زیست! 

سرزمین آلوچه! 

روستایی با معماری روسی در کرمانشاه 

با مجله گردشگری دلتا همراه باشید .

دژ قهقهه، زندان شاهان ایران

دژ قهقهه در تپه سنگی به ارتفاع تقریبی  هزار متر از زمین‌های اطراف قرار داشته و اطراف آن را با حصار مستحکم و  غیر قابل نفوذ احداث کرده‌اند که با گذشت سالیان دراز هم اکنون نیز ورود به  آن تقریباً غیر ممکن بوده و فقط در شرایط جوی مناسب امکان‌پذیر است. 

دژ قهقهه

دژ قهقهه در بخش ارشق، ما بین روستای گنچویه و قره آغاج کلان از توابع  مشکین‌شهر در استان اردبیل قرار دارد. این دژ به دلیل اینکه محل زندانی شدن  افراد سیاسی مهمی مانند شاهزادگان صفوی در زمان گذشته بوده‌ است، در تاریخ  شهرت بسیاری دارد. با مجله دلتا همراه باشید تا با این زندان مخوف آشنا شوید.

استقرار در این قلعه به دوران قبل از اسلام می‌رسد که در زمان بابک و  صفویه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار بوده است و سال‌ها به عنوان خزانه‌ سلطنتی  و مهم‌ترین زندان مورد استفاده قرار گرفته است و در زمان جنگ‌های ایرانی و  عثمانی، خزانه‌ شاهان صفوی در این قلعه نگهداری و حفاظت می‌شده است و  اهمیت آن از اواخر دوره‌ صفویه به تدریج کمتر شده و در دوره قاجاریه به  یک‌باره متروکه شده است.

قلعه‌ قهقهه، همچون سایر قلعه‌های ایران‌، دارای خصوصیات و ویژگی‌هایی  است که از بسیاری جنبه‌ها چون قرار گرفتن بر ارتفاع کوهی بلند، مصالح به  کار برده شده در ساخت‌ قلعه و مانند آن‌، مشابهت زیادی با قلعه‌های دیگر  دارد. مصالح ساختمانی آن عبارتند از سنگ‌های رسوبی به رنگ‌های کرم و آجری  با ملات گچ و آهک.

قلعه یا دژ قهقهه

قلعه‌ قهقهه از ۳ حصار متداخل تشکیل شده و حصارها بر تعیین حدود قلعه  جهت تشکیل دیواره‌های سنگی کوه تاثیر گذاشته‌اند. هر حصار دارای دروازه است  و حصار اصلی آن دارای ۴ برج بوده و دروازه‌ آن از دو برج ۵ ضلعی با طاق  هلالی تشکیل شده. این حصار، بعد از دروازه‌، راهروی درازی به اتاق هلالی  دارد. تنها مسیر صعود به قلعه از مسیر شمال شرقی است که پس از حدود یک ساعت  پیمایش مسیر می‌توان به ورودی قلعه رسید.

دژ قهقهه اردبیل

شاه اسماعیل دوم، که یکی از شاهان صفوی بوده است، مهمترین زندانی قلعه  فوق است. وی مردی شجاع و جنگجو و شمشیرزنی بی‌دریغ بوده و به علت گردن  ندادن به فرامین پدر، دستگیر و در قلعه قهقهه به مدت ۱۹ سال و نیم زندانی  شد و تا مرگ پدر در زندان مخوف دوام آورد و سرانجام با گردش دوران پا به  قدرت گذاشت و بسیاری از کسان و خویشان را که در این مدت پادرمیانی نکرده  بودند، به قتل رساند.

قهقهه‌، احتمالا نام برخی از مکان‌های دیگری نیز بوده است‌، چنان که دهی  از دهستانی در میان ولایت حومه شهر مشهد نیز به همین نام است. در کتاب  تاریخ گیلان، از این قلعه به‌عنوان قلعه ماران یاد شده است‌. این قلعه را  کهن‌دژ (قلعه قدیمی) نیز گفته‌اند. قلعه قهقهه در سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار  ملی ایران به ثبت رسید و به عنوان یکی از مقاصد گردشگری ایران مورد استقبال قرار گرفت.

پیشنهاد مطالعه: “مستحکم‌ترین دژ گیلان، قلعه هزارپله” را در مجله گردشگری دلتا بخوانید.

همچنین بخوانید:

کویر ورزنه، محل تلاقی زمین و آسمان 

چغازنبیل؛ پله پله تا ملاقات خدا 

چاهکوه، تنگه‌ای در دل قشم 

نایبند، ماسوله‌ای سرسبز در دل کویر 

قلعه هزار درب ایلام، از شگفت‌آورترین پادگان‌های دوره ساسانی 

با مجله گردشگری دلتا همراه باشید .